Bouwen met medewerkers en werkgevers

Om maar met een open deur te beginnen: mensen zijn verschillend. Daar ben ik altijd door gefascineerd geweest, onder de indruk zelfs. Wat maakt iemand authentiek? En hoe verhoudt zich dat tot hun werkende leven? Met mijn carrière in het HR-vak was de optelsom snel gemaakt. Het samenspel tussen drijfveren, talentontwikkeling en werkgeluk van medewerkers en thema’s als duurzame inzetbaarheid, talentmanagement en vitaliteit bij werkgevers: daar bouw ik graag aan mee. 

Als medewerkers passend werk hebben en ze ook bij hun organisatie passen, is de kans op uitval lager. Minder ziekteverzuim, meer loyaliteit en een hogere productiviteit. Mensen die weten wat hun drijfveren en talenten zijn, blijven dichter bij zichzelf. Ze voelen zich fitter, hebben meer mentale veerkracht en zijn sterker betrokken bij hun werk. Fijn voor hen, maar ook goed voor een organisatie natuurlijk. Eigenlijk draait alles om het gevoel van authenticiteit dat mensen hebben op en in hun werk. 

Bevorderen in plaats van voorkomen en oplossen

Organisaties zetten daar meer en meer op in. Ze combineren talentmanagement met competentiemanagement en richten zich steeds vaker op vitaliteit. Er wordt vanuit de medewerker gedacht, maar tegelijkertijd moet de business gerund en draaiende gehouden worden. HR-professionals hebben het druk en het ontbreekt ze aan tijd en soms ook expertise op deze gebieden. In deze krappe arbeidsmarkt is het meer dan ooit van belang om medewerkers te behouden. Waar ik aan de ene kant de individuele medewerker coach, adviseer ik aan de andere kant ook organisaties en trek ik samen op met HR-professionals. Vaak brengt een blik van buitenaf nieuwe inzichten én versnelt het de implementatie van bijvoorbeeld talentmanagement. Daarbij kijk ik vooral naar de voorkant. Hoe bevorder je het positieve? In plaats van het voorkomen of oplossen van problemen. Dat is niet alleen effectiever, maar voor alle partijen ook veel prettiger. Mijn meer dan 20 jaar ervaring met HR-advies en het ontwikkelen en implementeren van beleid en instrumenten, is daarbij een grote plus. 

Leren en keuzes maken

Of ik zelf authenticiteit ervaar in mijn werk? Jazeker! Ik kan heel goed aansluiten bij de mensen die ik coach en ik kan mijn talenten inzetten. Ik kan kritisch zijn, advocaat van de duivel spelen en tegelijkertijd afstemmen op de ander, zodat het aansluit bij de persoonlijkheid. Altijd zacht op de relatie, maar wel scherp op inhoud. Dát is ook een samenspel wat mij heel goed ligt. Eerlijk is eerlijk, dat heb ik gaandeweg mijn leven en carrière ontdekt, ik heb geleerd van alles wat op mijn pad kwam en heb keuzes moeten maken. Ik werk nu op een manier die echt bij mij past en dat gun ik iedereen!