Carrièreswitch makkelijk? Nee, maar deze aanhouder won met glans!

Het is makkelijk gezegd: als je niet meer happy bent met je werk, ga je toch gewoon wat anders doen. Tsja, inderdaad. Dan ga je ‘gewoon’ even op zoek naar een nieuwe carrière. Maar hoe dan? Waar begin je in hemelsnaam? Het klinkt allemaal makkelijk, maar ga het maar eens doen. Een loopbaantraject kan helpen, zeker, maar uiteindelijk moet je zelf de keuzes maken. En wij mochten Robin Roks daarbij helpen. Een traject met ups en downs, maar wat zijn we trots op deze aanhouder! Robin switchte van een specialistisch verpleegkundige baan naar een IT-job. Met succes! En hij is zo open om dat verhaal met iedereen te delen! 

Ik werkte als verpleegkundige bij een revalidatiecentrum waar ik het op zich goed naar mijn zin had. En het was dicht bij huis met goede werktijden en er heerst een leuke cultuur, op grote lijnen dus mooi werk. En toch knaagde er iets. Mijn baan sloot niet meer aan en ‘paste’ me steeds minder. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.  Maar een mooie vaste baan zo dicht bij huis opgeven…dat doe je ook niet zomaar natuurlijk. Ik niet in ieder geval. Maar ik moest wel wat met dat gevoel. Ik heb dat eerst binnen de organisatie besproken. Na een aantal gesprekken met mijn leidinggevende en HR heb ik een assessment gedaan om te kijken of de functie nog passend was. Op basis van die uitslag hebben we passende stappen besproken. Mijn werkgever bood me aan om een traject met De Heren Van Werk aan te gaan. Daar ben ik ze nog altijd heel dankbaar voor! Ze hebben me de kans gegeven om op zoek te gaan naar wat wel passend was en mij voldoening geeft.

Zorg en IT

Dat gaf me de kans om met een onafhankelijke partij te gaan onderzoeken welke keuzes ik wilde maken. In eerste instantie wilde ik kijken of ik bij mijn werkgever wilde blijven en of ik mijn functie kon blijven uitvoeren. Ik ging met Maurice in gesprek, hij liet me verschillende testen maken en na een maand of drie had ik inzicht in wat er mogelijk was en wat bij me paste. Gezien mijn persoonlijkheid is het niet gek dat ik in de zorg ben beland, maar bij mijn studiekeuze stond IT ook hoog op mijn lijstje. Toen had ik een beperkter beeld van IT, nu weet ik dat zorg en IT hand in hand gaan. Domotica en software nemen de overhand, waardoor die affiniteit weer getriggerd werd. Dat was de aanleiding om me verder te willen oriënteren.  

Aan de slag

Maar dan…dan heb je een keuze gemaakt en moet je ook echt aan de slag natuurlijk. Ik vertel het nu met grote sprongen, maar er zat natuurlijk wel wat tijd tussen het eerste gesprek op mijn werk en de uiteindelijke switch die ik heb gemaakt. In juni 2019 ging ik het eerste gesprek met Maurice aan en in november ben ik gestopt met mijn baan. Toen ik de keuze voor de sector IT maakte, wist ik ook dat dat nog redelijk breed was. Dus ik ben gaan onderzoeken wat ik binnen de IT wilde. Daar heb ik echt veel tijd en energie ingestoken, ik heb beurzen bezocht, gesprekken gevoerd met professionals en leerlingen uit het werkveld, een studieloopbaanbegeleider, ben naar scholen gaan kijken en heb natuurlijk ook met vrienden en familie gepraat.

Deadlines

Na een tijdje wist ik zeker dat de programmeerkant niets voor mij was en ik wilde mijn kennis en kunde als verpleegkundige ook in kunnen zetten. Mijn ambitie is om op het gebied van bedrijfs-, informatie- en procesoptimalisatie de schakel te zijn tussen management, gebruikers en IT in de zorg. Maurice en Elton hebben me in elke stap bijgestaan. Met praktische tips en ondersteuning, maar ook door me te ondersteunen in het nemen van keuzes. Maurice is een kei in het benoemen van voors en tegens, in het op een rijtje krijgen van de consequenties van diverse keuzes. Maar ook in het stellen van deadlines. En Elton heeft me geholpen met het inzetten van LinkedIn. Met succes, ik werd door mijn huidige werkgever benaderd via LinkedIn.

Ik mocht hun netwerk gebruiken

Wat Maurice en Elton allebei hebben gedaan voor mij: hun netwerk openstellen. Ze hebben me aan mensen gekoppeld voor een meeloopdag, voor gesprekken met mensen die al werkten in mijn nieuwe werkveld. Met het effectief benaderen van interessante werkgevers. Dat is heel waardevol geweest! Ik heb echt de tijd genomen om me te oriënteren door rond te kijken, te vragen, te ervaren. En toen ik wist wat ik wilde… liep alles vertraging op door corona. Om een bijdrage te blijven leveren bleef ik aan het werk als verpleegkundige. In de tussentijd solliciteerde proactief, ging ik netwerken en ben ik bij diverse werkgevers op gesprek geweest. En heb ik mezelf de rust gegund om weloverwogen keuzes te maken. 

Nieuwe toekomst

Eerlijk is eerlijk, ik heb heel wat stappen moeten zetten om te komen waar ik nu ben. Door corona heeft het langer geduurd dan ik had verwacht, maar nu zit ik helemaal op mijn plek bij mijn nieuwe werkgever, waar ik via LinkedIn mee in contact kwam. Het was een complexe zoektocht, ik ben nu als functioneel beheerder voor zorgorganisaties aan het werk met vraagstukken die gerelateerd zijn aan Elektronische Patiëntendossiers en Cliëntendossiers.  Het mooie is dat mijn ervaring als verpleegkundige dus heel mooi van pas komt. Ik spreek de taal van de vloer en weet waar de knelpunten zitten in de vraagstukken. Dit is precies de combi die ik zocht! Ik ben zowel mijn oude werkgever als Maurice en Elton heel dankbaar en ik kijk uit naar een mooie toekomst bij mijn nieuwe werkgever. Eind goed, al goed dus!