Ik vind het ondernemerschap ontzettend spannend

Als kind wist ik al dat ik naar de kunstacademie wilde, ik was altijd aan het tekenen en mezelf op een creatieve manier aan het uiten. Logisch dat ik na de middelbare school die richting koos, ik deed Media Vormgeving aan het Sint Lucas in Boxtel. Daarna ging ik door naar het hbo, Illustratie & Animatie aan Sint Joost in Breda, waar ik in 2019 cum laude afstudeerde. Ik ging werken bij het Sint Lucas. Eerst als leeromgeving-assistent, daarna in de werkplaats. Heel leuk om te doen en fijn om een vaste basis te hebben. In mijn vrije uren bouwde ik aan mijn webshop. Ik zeefdruk mijn werk op truien en t-shirts en verkoop dat. En ik zat, en zit nog steeds, in een traject bij Playgrounds NEXT, een talentenprogramma voor innovatieve creatievelingen op het gebied van onder andere illustratie en animatie. Rond die tijd hield mijn werk bij Sint Lucas op en moest ik bedenken wat te doen. Ik dacht: ‘Ik ga freelancen.’ Dat klinkt makkelijk, maar ik vond en vind het nog steeds heel spannend hoor!  

Via Playgrounds NEXT kwam ik bij Elton van De Heren Van Werk terecht voor ondernemerscoaching. Ik was in het diepe gesprongen, maar eerlijk gezegd wist ik echt niet zeker of ik het wel kon. En ik vind heel veel dingen superleuk om te doen. Mijn webshop had ik inmiddels doorontwikkeld, zodat mensen ook met Ideal kunnen betalen. Dat loopt goed. Laatst zag ik iemand met een van ‘mijn’ truien op straat lopen. Heel tof! Maar ik was ook bezig met animaties en illustraties. Ook heel leuk om te doen. Ik sta op markten met mijn kleding, illustraties en kaarten.  Je begrijpt het misschien al wel: ik vind heel veel dingen tof om te doen en ik vind het lastig om daar structuur in te vinden. Elton heeft me daar tot nu toe echt super mee geholpen. Hij zet me tijdens onze gesprekken met twee benen op de grond, helpt me prioriteiten aan te brengen en zet me op het goede spoor om erachter te komen wat slim is om te doen. 

Ultieme droom

Hoe? Nou, voor Kerst had ik twee mooie opdrachten voor Kunstloc in Tilburg. De webshop vergt tijd en aandacht natuurlijk en in het voorjaar staan er weer een paar markten op de agenda, die ook veel voorbereiding vergen. Terwijl ik me juist voorgenomen had om een andere passie van me verder te gaan ontwikkelen. Tatoeëren. Vorig jaar in juli ben ik begonnen met oefenen op nephuid en later zette ik mijn eerste tattoo bij mezelf. Daarna heb ik tattoos op echte huid gezet en ik wil me graag verder bekwamen. Uiteindelijk is mijn ultieme droom om mijn eigen tattooshop te openen. Dat wil ik vier dagen doen en de vijfde dag werk ik aan mijn kleding en webshop en blijf ik af een toe een opdracht voor bedrijven doen. Ik zie de toekomst al helemaal voor me: Eerst mezelf verder bekwamen als tatoeëerder en dan zou ik een kleine shop willen beginnen waarin ik ook dingen verkoop. Niet alleen van mezelf, maar ook van anderen. Ik vind het persoonlijke contact met mensen echt heel mooi, je kunt bijna niet dichter op iemands huid zitten dan met tatoeëren. Maar goed, zo ver ben ik nog niet. 

Blij brein

En daarvoor is het ook fijn om met Elton te sparren. Hij heeft met mij gekeken naar mijn tijdsindeling, maar ook naar hoe ik mijn droom zou kunnen verwezenlijken. Ik zou heel graag bij een bestaande tattooshop meer willen leren, mezelf verder ontwikkelen en de kwaliteit van mijn tattoos beter maken. Daar ben ik dus naar op zoek. Het mooie is dat Elton zijn grote netwerk daar ook voor openstelt en vraagt of iemand mij kan helpen. Heel gestructureerd zal ik nooit worden, mijn brein wordt te blij van heel veel afwisseling, maar ik heb wel veel meer ruimte in mijn hoofd gekregen. Ruimte om verder te denken en stappen te zetten. Het blijft spannend, dat zeker, maar ik zet stappen. En ik hoop dat ik over een tijdje een fijne plek heb gevonden waar ik me thuis voel. Dat ik me minder druk hoef te maken over of alles wel goed gaat komen. En dat ik op mijn beurt mensen verder kan helpen. Ik ben dankbaar voor de hulp die ik nu krijg, dat wil ik graag terug doen om het anderen weer makkelijker te maken. Maar op dit moment zou ik het super vinden als er een tatoeëerder met een hele vette shop zou vragen: ‘Hé, wil je bij mij komen leren?’. Dus als je iemand kent…