Ken je jezelf echt zo goed?

We kunnen ons voorstellen dat je denkt dat je een loopbaanadviseur niet nodig hebt, want waarom zou je advies bij een vreemde gaan vragen? Je kent jezelf toch hartstikke goed? En je weet wat je voor opleidingen hebt gedaan, je kent je competenties, je weet wat je graag doet en waar je minder goed in bent. Daar heb jij geen carrièrecoach voor nodig! En toch durven wij te zeggen: je kent jezelf minder goed dan je denkt! 

Wie ben je, wat kun je, wat wil je? Als je heel goed antwoord kunt geven op deze vragen, is het makkelijker om je loopbaan te sturen. Maar de échte antwoorden zijn niet zo makkelijk te vinden als je misschien zou denken. Je wilt weten waar je echt blij van wordt, waar je van nature al goed in bent en daarna ga je op zoek naar wat daar bij past. En dan op zo’n manier dat jouw drijfveren, jouw normen en waarden en je interesses daarop aansluiten. Zodat alles samenkomt in je loopbaan. Als je er zo over nadenkt, is het al een stuk aannemelijker om eens met een professional om tafel te willen. Want een frisse blik doet wonderen. Net als een kritische vraag op z’n tijd, een schop onder je … of juist een afremmende factor. Je kunt jezelf nu eenmaal moeilijk een spiegel voorhouden, een professionele loopbaancoach is daar juist in getraind. 

Wat kun je allemaal op tafel leggen?

Loopbaanbegeleiding is zoveel meer dan alleen maar ontdekken wat je wilt of hulp bij solliciteren. Waarvoor je terecht kunt? Een kleine greep: 

  • je wilt meer uit jezelf of je baan halen, maar wat en hoe? 
  • je loopt vast in je huidige werk, maar je wilt of kunt  momenteel niet naar ander werk uitkijken, met wat kleine aanpassingen in je baan kun je  je werkplezier weer terug krijgen.
  • je wilt je eigen potentieel in kaart krijgen en binnen de huidige werkgever benutten, maar hoe? Je wilt jezelf in de spotlight zetten of je leidinggevende duidelijk kunnen maken wat je wilt en wat jij (nog meer) in huis hebt of waar jij je naar toe wilt ontwikkelen.
  • je denkt na over een vervolgstap in je loopbaan, maar loopt er in vast
  • je overweegt een carrièreswitch.
  • je wilt (weer) een opleiding starten, maar ziet in het aanbod door de bomen het bos niet meer 
  • je voelt de behoefte om werkstress te verminderen en je zelfvertrouwen en vitaliteit te vergroten.
  • je huidige werk dreigt te verdwijnen op termijn, hoe verzeker je jezelf van werk in de toekomst?
  • en ja, natuurlijk wil je ook dat er een blik geworpen wordt op je cv, brief of profilering op LinkedIn.

Het begint met een klik en eindigt met verwondering

Of je nu De Heren Van Werk of een ander belt, we willen je in ieder geval twee belangrijke zaken meegeven. Laat het beginnen met een klik. De befaamde klik die zich zo moeilijk laat omschrijven. Het is een gevoel wat je eigenlijk meteen hebt. Bij het eerste contact al. En als die klik er is, ga je verder onderzoeken en mag je ook kritisch zijn. Wat gaat deze loopbaanprofessional mij bieden? Welke opleidingen, kennis, ervaring heeft hij of zij? Wat mag ik voor resultaat verwachten? Hoe gaat een traject eruit zien? Kan ik ook online aan de slag? Je zet dus voor jezelf op een rijtje wat voor jou belangrijk is en je stelt er vragen over. Wees gerust kritisch. Het andere belangrijke, dus los van de inhoudelijke expertise, het aanbod en de klik, is ‘verwondering’. 

Raar?

Als het goed is, ga je je verwonderen tijdens een traject. Over de mogelijkheden die je hebt, de skills die je aanleert om je loopbaan verder vorm te geven. Over de wereld die open ligt en die je met de aangeboden en aangeleerde skills en tools vol enthousiasme tegemoet treedt. Elk loopbaantraject loopt anders. Jij praat misschien graag met andere professionals om te ontdekken of die carrièreswitch iets voor je is, terwijl een ander misschien liever de literatuur induikt en wetenschappelijk onderbouwde testen doet om te ontdekken wat passend zou kunnen zijn. En misschien heb je al een vastomlijnd idee voor jezelf om je om te laten scholen en kom je er tijdens een traject achter dat juist jobcrafting voor jou het antwoord is. Wat we willen zeggen: het zou raar zijn als jouw traject geen maatwerk is, want jij bent anders dan anderen. En pas als jij je verwondert, weet je dat je goed zit! 

Kijken of we een klik hebben? Meld je nu aan voor een gratis gesprek: https://www.deherenvanwerk.nl/week-van-de-loopbaan-2023