Kibbelen over het tapijt? Doen!

Toen ik tien jaar geleden begon met ondernemen, had ik geen idee waar ik tegenaan zou lopen. Ik ging voor de vrijheid en uitdaging. En dat kreeg ik. Ik groeide zakelijk én persoonlijk. Maar ik kreeg meer dan vrijheid en leuke uitdagingen. Ik kreeg ook kantoorverhuizingen (met alle frustraties die bij een verhuizing horen), nieuwe websites (weet je hoeveel tijd daarin gaat zitten?) en een zakelijke partner (weet je wel hoeveel frustratie én tijd daarin kruipt).

Zonder wrijving geen glans. Een enorm cliché, ik weet het, maar het is zo waar. Dat geldt ook voor de ondernemers die ik coach. Weet je hoeveel ondernemers vertwijfeld bij mij aan tafel zitten, omdat ze niet weten of ze de juiste keuze maken? In dubio over te nemen beslissingen, onzeker over wat ze doen, wanneer ze het doen, waarom en hoe ze het doen. Daar vind ik niets vreemd aan. Sterker nog, ik vind het maar heel normaal. Ze komen juist bij mij om antwoorden te vinden op -soms nog onuitgesproken- vragen. Ik stel vragen, ben kritisch, daag uit en ga op zoek. We lachen vaak wat af. Mooi werk, waar ik al mijn kennis en ervaring in kwijt kan.

Simpel?

Ik ben dus in eerste plaats coach, die ook ondernemers coacht. Maar ik ben zelf ook ondernemer. En niets menselijks is mij vreemd (gelukkig maar). Ook ik twijfel, ben onzeker en weet niet altijd zeker of ik de juiste keuzes maak. Neem nou de samenwerking met Elton Backx, samen zijn we De Heren van Werk. Toen ik hem ontmoette, wist ik meteen dat ik met hem in zee wilde. Daarover geen enkele twijfel. Wil dat zeggen dat er geen wrijving is geweest? Haha, natuurlijk wel! We hebben heel wat tijd nodig gehad om scherp te krijgen wat we gingen doen. Een ding was zeker, we wilden onder één naam verder. We wilden samen in een kantoor zitten, een mooie website die ons en onze dienstverlening goed uitdraagt. Klinkt simpel, maar daar ging nogal wat aan vooraf.

Coach coacht de coaches

Want wat hebben we gepraat (of gediscussieerd of geruzied…geef het maar een naam), voordat we aan de slag waren. We huurden een ondernemerscoach in om ons te coachen. We kibbelden over de kleur van het tapijt, mailden eindeloos over en weer met webteksten, werden moe en chagrijnig van uitvallende wifi-verbindingen en kapotte verwarmingen. Het zal Elton een worst zijn of de koffiekopjes rood of zwart zijn. Ik wil dat het geheel klopt en kies voor grijs (want dat past bij het tapijt, echt!). Ik ben een perfectionist in alles, Elton wilde vooral snel de lucht in. Wrijving dus. Volop.

Vertrouwen

Maar…gelukkig is er altijd een maar. Wij hebben ook zoveel respect voor elkaar en elkaars expertise, ik kan nu vol overtuiging zeggen dat elk besproken (of bevochten) punt nut heeft gehad. Er kwamen mooiere dingen uit voort. De Heren van Werk werd er beter van en wij persoonlijk ook. Ik had tien jaar geleden niet durven hopen dat ik zo dankbaar zou zijn door al die mensen die mij dagelijks hun vertrouwen geven. Dat geldt voor al mijn klanten, maar zeker ook voor mijn zakelijke partner!

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!