Kijk eens omhoog, zit er een medewerker tegen het plafond?

We kennen ze allemaal wel: van die bevlogen mensen die alles uit zichzelf en hun werk willen halen. Die volle bak vooruit aan de slag gaan, elke dag weer. Die altijd dingen willen leren, het nodig hebben om uitdagingen te krijgen. Misschien ben jij het. Of misschien herken je het bij één van je medewerkers. Het zijn de pareltjes van jouw bedrijf. Ze doen altijd hun best, op hen kun je bouwen, het werk wordt goed uitgevoerd. Die wil je toch niet kwijt?

Dat is een logische gedachte. Je bent wel gek als je die hoogvlieger laat gaan toch? Omdat het niet makkelijk zal zijn om vervanging te vinden. Omdat jullie het goed met elkaar kunnen vinden. En jouw parel komt elke dag fluitend binnen, dus er is helemaal niets aan de hand. En waarschijnlijk heb je gelijk, er is niets aan de hand. In ieder geval niet nu meteen.

Boring!

Het wordt al lastiger als je weet dat je op den duur geen complexere of interessantere functies hebt, functies die goed bij jouw parel passen. En dan begint het pas. Parel gaat zich vervelen. Natuurlijk wordt het werk nog prima uitgevoerd, maar toch. De ontevredenheid knaagt en ook jouw medewerker weet dat er geen uitzicht is op uitdagender werk. En dan kun je natuurlijk wachten totdat het bekende lood in de schoenen zit, totdat jouw parel zich te veel verveelt of sneller vertrekt dan je dacht. Want constant op je pieken functioneren is niet gezond, maar je figuurlijk dood vervelen is ook killing.

Durf en gun

Gun je jouw parel het beste? Ook als dat niet bij jouw bedrijf is? Of wacht je tot hij of zij uitvalt of uit zichzelf vertrekt? Wij draaien het om! Durf nou eens te investeren in een loopbaantraject, om narigheid te voorkomen. Durf nou eens samen met jouw parel te kijken naar wat het beste voor jullie allebei is. Een loopbaantraject hoeft niet duur te zijn. Als je als werkgever investeert in zo’n traject, laat je zien dat je durft te investeren in je mensen. Dat je het gesprek durft aan te gaan en samen het juiste pad bepaalt. De investering in geld is het waard, zeker als je het afzet tegen de kosten die je hebt als jouw parel inderdaad tegen het plafond omhoog vliegt. Los van de geldelijke investering, getuigt het ook van goed werkgeverschap. Die lege plek is dan ook weer snel opgevuld. En wedden dat jouw parel dan op een mooie manier afscheid neemt!

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!