Meer vrije tijd of meer doen waar je blij van wordt?

De discussie over een kortere werkweek is actueel. We gaan je niet vervelen met allerlei linkjes naar onderzoeken en nieuwsberichten, maar wij hebben natuurlijk ook nagedacht over minder werken. Want het klinkt velen waarschijnlijk als muziek in de oren. Minder uren, hetzelfde loon. Wie wil dat nou niet?

Het lijkt mij nog een brug te ver om de kortere werkweek meteen te verplichten. Er zijn namelijk tal van zaken die zo’n korte werkweek wenselijk én onwenselijk maken. Als werknemers moeten en willen we veel, minder uren werken is niet dé oplossing. Zeker niet als je bedenkt dat de werkdruk in veel sectoren hoog is. Korter werken klinkt misschien mooi, maar is het niet als je in de dagdagelijkse praktijk dezelfde hoeveelheid werk moet verzetten.

Voor of tegen?

Van de andere kant kunnen werkgevers zich positief onderscheiden met een korte werkweek, mits goed georganiseerd. Op die manier kunnen ze wellicht makkelijker personeel aantrekken in de concurrerende markt. Het voert te ver om in deze blog alle voors en tegens uit te spitten en eerlijk is eerlijk: ik wil zelf ook niet in het voor- of tegenkamp gaan staan. De nuance in de discussie is belangrijk. Ik denk wel dat het experimenteren met minder uren werken een goed idee is. Zodat zowel werknemers als werkgevers in de praktijk ondervinden hoe het uitpakt in hun bedrijf.

Meer doen!

Feit is wel dat wij in onze praktijk de afgelopen jaren hebben gezien dat voor velen het werk een kleiner aandeel in de week krijgt. Mensen zoeken meer voldoening buiten het werk, door meer tijd door te brengen met hun gezin, door te mantelzorgen, door meer tijd voor zichzelf te hebben. Of juist door het uitvoeren van meerdere diverse jobs.

Wat ons betreft telt één vraag: wil je meer vrije tijd of wil je meer doen waar je echt blij van wordt?

Lekker niksen

Wij weten het wel voor onszelf. Als De Heren Van Werk worden wij heel blij van ons werk. Maar een structureel extra vrije dag? Daar zouden we ook wel raad mee weten. Grappig genoeg liggen we niet alleen qua werk op één lijn, maar ook qua vrije tijdsinvulling (FYI: die brengen we niet samen door). We willen allebei meer bewegen, structureler sporten en wandelen bijvoorbeeld. Wat meer in het huishouden doen en wat uitgebreider koken. Nog vaker gezelligheid met gezin, vrienden en familie. Een cursus, vrijwilligerswerk op school of bij andere organisaties. En allebei willen we ook wat vaker ‘niksen’, gewoon relaxen, pas op de plaats maken. En wie weet wat daar weer uit voort zou komen? Waarschijnlijk meer werk 🙂

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!