Niets gaat vanzelf

Inspiratie kan overal vandaan komen; een goed gesprek met een vriend, een documentaire, een boek, een doek, comedy, dans. Noem het maar op. Als trotse sponsor van de Pop Up Cinema (zie link onder dit artikel) ben ik uiteraard vaak voor het filmscherm te vinden. Omdat er niet-alledaagse films vertoond worden die vermakelijk en prikkelend zijn. Die je doen verbazen en laten fantaseren. En het toffe is dat je de maker ontmoet die zijn of haar verhaal deelt. Vaak groeit mijn inspiratie en bewondering alleen maar. De zoektocht en de struggles bij het maken van de film, laat mij zien dat niets vanzelf gaat. Dat je offers moet brengen als je iets wilt bereiken. Het roept altijd emoties op die me aan het denken zetten. Of ik de films ook altijd goed vind? Nee, tuurlijk niet. Dat blijft een kwestie van smaak. 

Spiegels

Al zolang het vak loopbaancoach bestaat, wordt er met allerlei tools gewerkt om mensen te helpen bij het vinden van werk. Bij het onderzoeken welk type werk en wat voor omgeving het best passend is op dat moment. Waarbij natuurlijk de talenten, interesses, persoonlijkheid en behoeften ook in ogenschouw moeten worden genomen. Film is zo’n tool. Er zijn heel veel filmfragmenten die we prima in kunnen zetten bij loopbaan- en persoonlijke ontwikkelingsvraagstukken. Want zoals gezegd, het kan inspireren, een ander perspectief geven en ook een spiegel voorhouden. 

Up

Een veel gebruikte documentaire is de Up series, waarin je de ontwikkeling van 7-jarigen tot 63-jarigen kunt volgen. Een Britse bekroonde serie, die in Nederland ook navolging kreeg. Het thema van de serie is: Give me a child until he is seven and I will give you the man. Het idee: laten zien of er mogelijkheden zijn om in een andere sociale klasse te komen. Elke zeven jaar bespreken de deelnemers dezelfde thema’s voor de camera. 

Jouw fragment?

Het geeft een mooi beeld van de hoop en dromen en wat er uiteindelijk uitkomt voor deze hoofdpersonen. Maar het raakt ook aan jezelf, aan thema’s in jouw leven, ook waar het werk betreft. Of je nu geraakt wordt door een documentaire, door een musical als Billy Elliot of door een spreuk van Pippi Langkous: beeldfragmenten doen iets met je! Heb jij een zo’n fragment waarvan je zegt: ‘ja, dat heeft me aan het denken gezet en in beweging gebracht’? Deel het vooral met me! Wie weet kan ik en kunnen onze cliënten er ook nog wat van leren. 

Kijk ook eens op www.popupcinema.nu