Ondernemen is een vak apart

Matunda is een getalenteerde jonge dame, bescheiden en tegelijkertijd vastberaden. Om haar talenten in te zetten zodat bedrijven, organisaties en onderwijsinstellingen op een toffe manier hun doelgroep kunnen aanspreken. Met virtual reality, augmented reality en mixed reality. Van product placement tot levensechte ervaringen voor EHBO’ers en videoprojecties op gebouwen. Hoe dan ook geeft ze de werkelijkheid een extra dimensie, een laag die voor een doorkijkje naar de mogelijkheden zorgt. Denk architecten die hun klanten door het nog niet gebouwde huis laten lopen, interieurstylisten die samen met hun klant de nieuwe keuken bekijken, het product wat op een originele en aantrekkelijke manier op een bepaalde plek verschijnt. Bijvoorbeeld in een musea, op beurzen, in de buitenlucht, op kantoor of bij de consument thuis. De mogelijkheden zijn eindeloos, de creativiteit van Matunda ook. Al dat talent, dat kan ook een valkuil zijn in het ondernemerschap. 

Matunda: “Ik ben nu zo’n anderhalf jaar ondernemer en dat zorgt ook voor vraagtekens natuurlijk. Want het ondernemerschap is een vak apart. Daar kan ik nog veel over leren en ondernemerscoaching helpt me enorm. Als artistiek designer ga ik samen met bedrijven aan de slag om de mogelijkheden te onderzoeken en te vertalen naar de vorm die het beste bij het doel past. We beginnen altijd met de vraag ‘zou het niet fantastisch zijn als…’. Vanuit de grote verwondering over de mogelijkheden, gaan we aan de slag met de creatieve en technische uitvoering die binnen de budgetten past. Totdat alles samenkomt in een wonderlijk verhaal. De mogelijkheden zijn echt eindeloos, het is aan mij om dat te vertalen naar de mogelijkheden van mijn klanten en hun doelgroep.”

Praktische tips

“Als ondernemer leer ik ontzettend veel tijdens de coachingsessies met De Heren Van Werk, dat heeft me enorm geholpen in het aanbrengen van focus. Ik doe met plezier veel verschillende dingen binnen mijn vakgebied, maar dit is ook een valkuil. Daarnaast vind ik het niet altijd makkelijk om mijn verhaal op papier te zetten, om treffend en pakkend duidelijk te maken wat ik nu precies kan betekenen voor mijn klanten en hun doelgroepen. Virtual reality is nog steeds een beetje een ongrijpbaar begrip voor velen. En dat snap ik, je moet het zelf ervaren om de mogelijkheden te zien. Maar ook daar heb ik handvatten voor gekregen. Net als voor de meer praktische ondernemerszaken. Algemene voorwaarden, offertes, marketing. Op een behapbare en toegankelijke manier. Laatst had ik een soort van discussie, een opgelopen meningsverschil. Met Elton kan ik dat bespreken, even sparren. Om er vervolgens mee aan de slag te gaan en op een professionele manier weer om te buigen naar samen prettig doorwerken. Het klinkt misschien simpel, maar de tip om niet via de mail te reageren hielp mij al. Even bellen en bespreken werkt zoveel beter.” 

Zelfverzekerd ondernemen

“Zo kan ik me ook druk maken als er even geen werk is, ook dan kan ik met De Heren Van Werk sparren over wat ik kan doen in die wat rustige periodes. Het is vaak hollen of stilstaan, maar tijdens de rustige tijd heb ik meer ruimte om te netwerken, hier en daar koffie te gaan drinken, mijn social media vooruit te plannen. Allemaal zaken die ertoe bijdragen dat de pijplijn met opdrachten vult. Ik kan nog wel eens een tikkeltje onzeker zijn over het ondernemerschap, maar ondernemerscoaching geeft mij de tools om me verder te ontwikkelen. Eigenlijk zou iedere ondernemer zichzelf zo’n sparringpartner moeten gunnen, het schijnt een ander licht op je eigen denkpatronen en alleen dat is al waardevol!”