Ontdek wat je nu echt wilt

Laatst spraken we een schrijver die er later pas achter kwam dat ze vroeger al wist wat ze wilde worden. Zij kwam op een feestje haar oude kleuterjuf tegen, een voorzichtige groet veranderde al snel in een feest van herinneringen. Op een gegeven moment verliet de kleuterjuf het feest, om even later terug te komen met een oud schriftje, bijna 40 jaar lang zorgvuldig bewaard op haar zolder. Ze vroeg: ‘Wat doe je eigenlijk voor werk?’ Het antwoord: ‘Ik heb journalistiek gestudeerd en heb een eigen bedrijf. Kort gezegd: ik schrijf’. De juf lachte en sloeg het schrift open. Daar stond de naam van de kleuter, die inmiddels bijna de vijftig aantikte. Een rijtje met handgeschreven cijfers en opmerkingen: ze speelt graag in de autohoek, wil later schrijver worden. Blijkbaar wist deze dame al vóór ze leerde schrijven dat ze schrijver wilde worden. En trok ze die lijn door om nu nog steeds te doen wat echt bij haar past. Lucky bird! Maar wat als dat voor jou niet geldt? Kun je je verleden gebruiken om erachter te komen wat jij nú en écht wilt? Jazeker! Hoe? Door erin te duiken! 

 Je levensloop, je ontwikkeling en je loopbaankeuzes zijn nauw met elkaar verbonden. Elke levensfase bracht je ervaringen, keuzes en gebeurtenissen die in deze periode van jouw leven een belangrijke rol hebben gespeeld. Door het naar boven halen van informatie uit je verleden, leer je jezelf beter kennen. Je krijgt inzichten in jouw drijfveren, het inspireert en je ontdekt vergeten kwaliteiten en talenten. En dat is waardevolle informatie voor de keuzes die je nu gaat maken in je loopbaan. Misschien ben je tevreden met je verleden en wil je die lijn doortrekken naar de toekomst. Misschien zijn je behoeften veranderd en wil je her en der wat aanpassingen doorvoeren. En misschien kom je tot de conclusie dat delen van je verleden niet meer passen bij wie je nu bent. Dan kun je ervoor kiezen je leven en je loopbaan gedeeltelijk of compleet om te gooien. Hoe dan ook: met de inzichten die je opdoet, kun je de toekomst in kijken. 

Biografie

Een onderdeel van loopbaancoaching bij De Heren van Werk is de biografie-opdracht. Op basis van theorieën en best practices, ga je aan de slag met oefeningen om terug te blikken op het verleden, te kijken naar het heden en vooruit te blikken in je toekomst. Die oefeningen zijn een onderdeel van een uitgebreider traject, waarin we veel breder gaan onderzoeken wat je nu echt wilt. Maar we geven graag alvast een inkijkje in een van de oefeningen, zodat je zelf al stappen kunt maken. Onnodig te zeggen dat dit inkijkje geen vervanging is van een loopbaantraject (was het maar zo simpel), maar het geeft je zeker al wat inzicht in jezelf. 

Jouw levensverhaal

Ontdek welke drijfveren, passies, kwaliteiten en talenten een rol spelen in je werk op dit moment en vraag jezelf af welke rol je ze wilt laten spelen in de toekomst. Aan de slag! 

  1.     Pak een groot vel, een notitieboek of je laptop
  2.     Zoek je dagboeken, vriendenboeken, fotoboeken, poëziealbums en social media erbij en ga heerlijk bladeren. Haal herinneringen op en noteer ze allemaal
  3.     Deel je leven op in periodes van 7 jaar en orden je herinneringen in de tijd
  4.     Highlight cruciale herinneringen, denk aan personen die een belangrijke rol speelden of nog spelen, belangrijke keuzes die je zelf nam of die anderen voor je namen, zaken met een grote impact en dingen waarvan je iets hebt geleerd
  5.     Doe even niets! Leg alles opzij en laat waardevolle informatie te binnen schieten. Vul je verhaal daarmee aan
  6.     Geef elke fase of cruciale herinnering een titel die de essentie pakt. Je maakt als het ware hoofdstukken van je leven
  7.     Kijk of je een rode draad kunt ontdekken
  8.     Benadruk de herinneringen die cruciaal waren voor je loopbaan. Welke rol spelen deze gebeurtenissen in je huidige situatie (het nu) in je loopbaan?

En nu?

Heb je al wat meer inzichten gekregen waar je mee verder kunt? Heel fijn! Weet je nog niet precies hoe je meer kunt ontdekken? Dan kunnen een frisse blik, een professionele sparringpartner en een meer gerichte aanpak de helderheid bieden die je zoekt. Je mag ons altijd bellen of appen voor een vrijblijvende kennismaking!

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!