Plannen na de lockdown?

Vorige week plaatsten we een poll (een leuke LinkedInfunctie by the way!) waarin we vroegen of je de afgelopen periode hebt gebruikt om stil te staan bij jouw carrière. Wat de (loopbaan)plannen zijn na de lock-down. Even voor de duidelijkheid: we pretenderen niet dat we nu de uitslagen van een wetenschappelijk onderzoek met je gaan delen. We willen gewoon laten zien dat je niet de enige bent die de afgelopen bizarre tijd heeft gebruikt om na te denken over de toekomst. Jij weet (hopelijk) waar jij mee worstelt. Maar waar worstelen anderen nu eigenlijk mee?

Veertig mensen stemden op onze poll. Het is goed om te zien dat het grootste deel (18 stemmers) gewoon hetzelfde werk blijft doen. Zij overwegen geen carrièreswitch, geen nieuwe baan of wat dan ook. Ze blijven zitten waar ze zitten en hebben daar vast een goede reden voor! Vijf stemmers nemen de tijd om zichzelf bij te scholen. Ontwikkeling in wat voor vorm dan ook kan enorm bijdragen aan je werkgeluk in je huidige baan of het bereid je misschien voor op een nieuwe uitdaging. Hoe dan ook: een mooie keus!

Wat is er nou eigenlijk écht leuk aan mijn werk?

Het antwoord wat na ‘ik blijf hetzelfde werk doen’ het meest werd genoemd was ‘een nieuwe baan of ondernemen’. Nogmaals: zonder de illusie te willen wekken dat we een gedegen onderzoek hebben gedaan, vonden we het toch opvallend dat 18 mensen daarvoor kozen. Het zegt misschien niet alles, maar het geeft wel aan dat het switchen van baan of de overstap naar ondernemen flink in overweging wordt genomen. Ergens ook wel logisch als je het ons vraagt. De afgelopen periode van thuiswerken geeft niet alleen meer tijd om te reflecteren, het legt ook bloot wat er overblijft van je baan. Wat blijft er eigenlijk over als je niet die leuke collega’s om je heen hebt? Als je geen babbeltje kunt maken met de kantine-dame? Als je niet meer de weg op gaat om klanten te bezoeken? Als je… vul zelf maar in wat er aan het plezier in jouw baan bijdraagt. Is jouw baan nog wel zo tof als het echt alleen puur om het werk gaat. Of dragen de ‘randzaken’ daar voor een groter deel aan bij dan je had gedacht?

Denken en zeggen is makkelijk

Hoe dan ook: het is makkelijk gedacht en gezegd (of ingevuld bij een poll op LinkedIn). Het daadwerkelijk switchen naar een andere baan of richting (gedeeltelijk) ondernemerschap is nog niet zo simpel in de praktijk. Denken en zeggen is één. Doen is iets anders. En goed doen weer heel iets anders. Wij snappen dat als geen ander. Loopbaancoaching of ondernemerscoaching helpt je om helder te krijgen wat je wilt. Maar daarna begint het pas echt. Een goede coach (of coaches in ons geval) helpt je, zodat jij de voor jou juiste stappen kunt zetten. Kijk gerust eens op www.deherenvanwerk hoe wij dat doen. Zodat jij verder kunt en het wellicht niet alleen bij denken blijft!

Zelf aan de slag? Doen!

Is een coach bellen nog een stap te ver? Je kunt nu zelf ook al aan de slag, heb je verder niemand voor nodig. Nou ja, jezelf natuurlijk. Pak een pen en papier, open notities op je telefoon, krijt op een bord of krabbel op een bierviltje. Wat jij wilt. Schrijf de komende dagen op wat je allemaal denkt en zegt over je loopbaan of je plannen om te gaan ondernemen. Kan heel verhelderend zijn. Het is in ieder geval een eerste stap richting actie! Doen hoor!

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!