Succesvolle ondernemer? Nou…

Als je aan succesvolle ondernemers denkt, denk je dan aan de Quote 500-lijst? Aan de bakker op de hoek? Aan degene die een Ocean Clean Up device heeft bedacht? Of aan de taartenproductiefabriek. De zzp’er die zwoegend vanaf zolder een boterham verdient voor het gezin of de influencer die anderen influenced om in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk te verdienen?

Je snapt waar we naartoe willen. Dé definitie van dé succesvolle ondernemer bestaat niet. De een vindt zichzelf succesvol als hij miljoenen heeft vergaard, de ander als hij veel tijd voor zijn gezin kan vrijmaken. Weer een ander als hij een positieve impact heeft op het milieu en nog een ander als hij herkend wordt op straat. Succesvol is subjectief. 

Hoe succesvol?

Toch kunnen we wel een aantal zaken noemen die een succesvol ondernemer definiëren:

  • Zakelijk succes: een bedrijf dat winstgevend is, groeit en een positieve impact heeft op de markt.
  • Innovatief en creatief: succesvolle ondernemers kunnen nieuwe ideeën bedenken, problemen oplossen en zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.
  • Leiderschap: ondernemers die effectief leiding kunnen geven. Inspireren, motiveren en begeleiden van medewerkers om gezamenlijke doelen te bereiken.
  • Volharding en doorzettingsvermogen: Succesvolle ondernemers tonen volharding en doorzettingsvermogen, zelfs in moeilijke tijden.
  • Klantgerichtheid: Het begrijpen van de behoeften en wensen van klanten en het leveren van waarde staat centraal bij een succesvolle ondernemer. 
  • Maatschappelijke impact: het vermogen om positieve veranderingen in de samenleving teweeg te brengen.
  • Financiële gezondheid: het behalen van financiële stabiliteit en groei een belangrijk aspect van ondernemerssucces.
  • Leren en ontwikkelen: het vermogen om te evolueren en nieuwe vaardigheden te verwerven, draagt bij aan langdurig succes.

Blijf jezelf

Een algemeen lijstje, we weten het. En toch kun je daar voor jezelf als ondernemer wel belangrijke aspecten uithalen, aspecten waar je voor jezelf de focus op wilt leggen. Vind je jezelf succesvol als je bewust kiest om je werk te combineren met je vrije tijd of je gezin? Dan kun je meer nadruk leggen op financiële gezondheid en leiderschap. Vind je het belangrijk om op duurzaam gebied een verschil te maken in onze wereld? Dan ga je voor maatschappelijke impact. En misschien val je helemaal buiten bovenstaande zaken. Of en hoe je succesvol wilt zijn, hangt namelijk helemaal van jezelf af! Je kunt dus gewoon blijven wie je bent en super succesvol zijn!

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!