Zeg nee én ja!

Ben je een ondernemer of een zzp’er? Dat hangt af van hoe je ernaar kijkt natuurlijk. Als je bij de Kamer van Koophandel bent ingeschreven, mag je jezelf ondernemer noemen. Maar de Belastingdienst heeft verschillende eisen voor zzp’ers om te bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Als zzp’er (of freelancer) heb je een eenmanszaak, dat is de rechtsvorm. We kunnen helemaal gaan uitleggen hoe dat precies in elkaar steekt, maar dat doen we niet. Kijk vooral eens op relevante sites, ondernemend als jij bent, weet je die vast te vinden.  

Wij houden het vooral praktisch. In onze dagelijkse praktijk coachen we ondernemers. Punt. Ondernemers die graag eens sparren over het opstarten van hun bedrijf, of over doorgroeien. Over het vinden van personeel via LinkedIn, over marketing en het vinden van (potentiële) klanten. En over allerlei andere zaken waar je als ondernemer tegenaan kunt lopen. We spreken een diversiteit aan starters en doorgroeiers, met ieder hun eigen verhaal, hun eigen uitdagingen, hun eigen tekortkomingen en hun eigen sterke punten. Ieder met een eigen product of dienst wat ze aan de man willen brengen. En als iets ons nog duidelijker is geworden na al die coachtrajecten, is het wel dat één ding voor iedereen geldt. Of je nu als zzp’er in je eentje blijft ondernemen of niet. Uiteindelijk draait het om ‘ja’ of ‘nee’ zeggen. En om focus. En om gewoon doen. Dus: 

  1. Durf nee te zeggen: krijg voor jezelf helder wat je wel en niet doet en wees daarin helder naar jouw klanten (en jezelf)
  2.     Zeg nee: tegen taken waar anderen beter in zijn (boekhouding, marketing, organiseren, wat dan ook!) 
  3.     Durf  ja te zeggen: tegen het avontuur, de fouten die je ongetwijfeld gaat maken
  4.     Zeg ja: tegen sparren met andere ondernemers (of ga voor ondernemerscoaching)

Als we het zo stellen, klinkt het ondernemen simpel genoeg. Maar jij als ondernemer weet ook dat de praktijk nooit zo simpel is. En toch kun je gerust van ons aannemen dat jouw ‘ja’ en ‘nee’ belangrijk zijn. Om daar te komen waar jij uiteindelijk wilt zijn! Wil je eens sparren? Je weet ons te vinden!