Hoe vind ik de juiste loopbaancoach?

De weg naar loopbaancoaching is niet altijd een makkelijke. Er gaat heel wat aan vooraf, zoals je in onze gastblog van 7 juli al kon lezen. Want wanneer neem je de beslissing om je te laten coachen? Omdat je een loopbaanvraag hebt, al weet je misschien nog niet precies welke vraag dat is. Je weet dat een loopbaancoach je kan helpen. Maar: hoe kies je de coach die bij je past? Wat kun je ervan verwachten? En wat levert het uiteindelijk op? Kortom: hoe kom je waar je wilt zijn? 

Zoveel vragen, zoveel onzekerheden, zoveel keuzes… En dat is logisch, het feit dat je loopbaancoaching overweegt, betekent dat je op een kruispunt in je carrière staat. Misschien ben je erachter gekomen dat je huidige baan niet je droombaan is. Dat je ooit, lang geleden, voor het verkeerde vak hebt gekozen. Dat je niet meer fluitend naar je werk gaat. Hulp is welkom, maar hoe vind je de juiste coach voor jou?

Durf kritisch te zijn tijdens intakegesprek

Voor elke vraag bestaat een oplossing, dus ook voor de jouwe. Maar al googelend zie je door de bomen het bos niet meer, zoveel coaches, zoveel methodes, zoveel coachingsstijlen. Om de -voor jou- juiste keuze te maken, kun je het intakegesprek goed gebruiken. Het helpt je om te bepalen of die coach bij jou past. Maar naast het gevoel, zijn er ook wat andere criteria waar je op kunt selecteren:

–       Is de coach aangesloten bij een beroepsvereniging?

–       Richt de coach zich op een specifieke doelgroep (bijvoorbeeld hoger opgeleiden, alleen re-integratietrajecten, coaching op het persoonlijke vlak of juist meer werkgerelateerd)?

–       Vraag naar de ervaring van de coach en durf ook gerust naar resultaten van zijn of haar coaching te informeren

–       Wat is de stijl van coaching (dit wordt duidelijk tijdens de intake: is het probleem- of oplossingsgericht, inzichtgericht, counselend of provocerend)?

–       Welke werkwijze hanteert de coach (testen, methodes)? Vraag naar een voorbeeld van een testrapport. Of neem een kijkje in de online leeromgeving. Bepaal of de werkwijze bij jou past.

–       Wat is de sfeer op de werkplek van de coach? Of ga je juist liever buiten wandelen, fietsen, golfen… het bestaat allemaal!

–       Vraag eens naar ervaringen van anderen in jouw omgeving (en laat je niet alleen leiden door recensies op de website)

–       Heb je meteen een goede klik? Dat kan mooi zijn, maar je moet je ook afvragen of je die sympathie nodig hebt. Het kan namelijk het scherp spiegelen en de confrontatie in de weg staan.

–       Kun je on- en offline aan de slag? Is het maatwerk? Of standaard? Waarbij standaard misschien wel duurder uitpakt, omdat je dan zaken afneemt waar je geen behoefte aan hebt.  Jij koopt de coaching, je mag daar dus ook vragen over stellen!

Geen addertjes

Bij wie je ook uitkomt, met bovenstaande tips kies je vast voor de goede coach! Let wel op: een kennismakingsgesprek of intake helpt je om de coach te kiezen die bij je past. Dat is niet altijd vrijblijvend en gratis, dus vraag daar vantevoren naar. Behalve als je voor ons kiest, want met ons kun je zeker gratis en vrijblijvend kennismaken, online en offline. Daar zitten geen addertjes onder het gras!

Wil je je verder verwonderen?

Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!