Dat doe ik graag voor jou

Soms gaat het vanzelf, je hebt een ander al geholpen voor je er zelf bij stil staat. Dat doe je privé, maar ook in het werk. ‘Oh, maar ik ken nog wel iemand die dit of dat voor jou kan doen, zal ik vragen of je kunt bellen?’ Of: ‘Hé, ik ken iemand die daar werkt, zal ik eens informeren naar openstaande vacatures?’ Het lijken kleine gebaren, maar voor de ontvanger zijn ze van waarde. Al is het alleen maar omdat hij of zij dan weet dat er iemand is die meedenkt en moeite wil doen. Jij doet het vast ook vaak zo.  

Als je iets bewuster stil staat bij die waarde, weet je al snel dat je meer kunt doen voor die ander. Gewoon omdat je het iemand gunt. En omdat het een kleine moeite is. En nee, je hoeft daar niets voor terug. Voor wat, hoort wat? Mwah, niet zo belangrijk. Het is graag gedaan. En juist die overtuiging, die oprechtheid, levert je het meeste op. En daar is niet zo heel veel voor nodig: je hoeft er alleen maar aan te denken en het te doen. En niets terug te verwachten.  

Nee zeggen mag ook

En daar zit de kracht. Want het delen vermenigvuldigt zich als vanzelf. Een voorbeeld? Vooruit dan! Wij begeleiden een vrouw die zich aan het oriënteren is op een nieuwe carrière. Schrijver of iets anders creatiefs, dat lijkt haar wel wat. En geuss what? Wij kennen toevallig ook schrijvers en andere creatievelingen. Het is geen moeite om de dame aan onze schrijver voor te stellen, met de vraag of ze allebei wat tijd willen investeren om met elkaar te praten. En dat willen ze wel. Het hoeft niet natuurlijk, ze mogen ook allebei nee zeggen. Wij weten ook niet wat er vervolgens gaat gebeuren. In dit geval horen we terug dat ze een tof gesprek hadden. En dat de schrijver, uit passie voor het vak, de carrièreswitcher concreet een voorstel doet. De switcher is onzeker over de kwaliteit van de schrijfsels, de schrijver biedt aan iets te reviewen en tips te geven. En om eventueel in een later stadium een gastblog bij een van de opdrachtgevers aan te bieden. Nu heeft de carrièreswitcher een kruiwagen en kan de schrijver richting de klant een unieke blog voorstellen. Win-win! En dat allemaal door even bewust na te denken over hoe je mensen aan elkaar kunt verbinden. Vrijblijvend! 

Wie goed doet…

Zo zijn wij superdankbaar voor alle mensen die ons iets gunnen. De schrijver die even de tijd neemt, doet dat ook voor ons. Eén van ‘onze coaches’, Carola, heeft De Heren Van Werk voorgesteld bij één van haar eigen klanten. Een oud-kandidaat loopbaanbegeleiding koppelt een kennis aan ons voor een LinkedIntraining. Rogier van Erkel, een bevlogen professional die bij ons ondernemerscoaching heeft gehad, bracht ons weer in contact met andere ondernemers. Ons online marketingbureau Zodoende stelde ons voor bij één van zijn klanten, ook daar kwamen mooie gesprekken uit voort. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het mooie is dat we ons er allemaal goed bij voelen. En dat iedereen oprecht zegt: ‘Dat doe ik graag voor jou!’ Zet dat maar op een tegeltje!