Doodvervelen of eerlijk zijn?

Eigenlijk wil je helemaal niet over je werk praten. Het gaat wel goed gewoon. Druk, je wordt opgeslokt door de taken die elke dag weer op je liggen te wachten. Je doet je best, je dealt met collega’s, klanten, managers, de baas. Gewoon, het loopt wel. En je denkt er zelf eigenlijk niet zoveel over na. Iets enthousiaster dan je voelt zeg je met een grote lach: ‘Ja hoor, gaat prima, is leuk, volop uitdaging!’ Zo, die vrager heeft een antwoord gekregen. En doorrrrr… 

Maar zo werkt het niet op de lange avonden, waar goede gesprekken centraal staan en waar de vraagsteller alle tijd heeft om rustig door te vragen. Of door te zagen zoals jij het in je hoofd bestempeld. ‘Oh ja, fijn! Waar ben je zoal mee bezig dan?’. En: ‘Hoe had je dat akkefietje met die collega nou opgelost?’ Of nog erger: ‘Dat zeg je nou wel, dat het goed gaat, maar is dat ook écht zo? Je lacht er namelijk bij als een boer met kiespijn.’ De vragende blik blijft hangen, hier kom je niet makkelijk weg met nog een vrolijk geveinsde opsomming van leukigheden. Hier heb je grover geschut nodig. Want wie zit er nou te wachten op de verholen kritiek op je carrière. Jij weet zelf ook al wel dat je ‘iets’ moet, wil je weer gelukkig worden in jouw baan. Of dat het nu echt tijd wordt voor een andere stap, om te gaan doen wat je leuk vindt. Maar om dat nou tijdens die lange avonden verder uit te melken…nee, dank je. Dus: hieronder wat tips om vragen te beantwoorden en niet langer lastig gevallen te worden. Zodat je daarna lekker zelf na kunt denken wanneer en of je iets anders wilt. 

Tip 1: Pareren die vraag! 

Geef eerst een nietszeggend antwoord en stel meteen daarna gewoon dezelfde tegenvraag, maar dan nét iets scherper. “Ja, hoor, ik heb het prima naar mijn zin, maar waar kom jij eigenlijk je bed voor uit?” Wacht op het antwoord en zeg dan: “Joh, echt?? Ik zie in je ogen dat de glans een beetje verdwijnt als je dat zegt, hoe komt dat?”  

Tip 2: Uitweiden en doodvervelen!

Begin gewoon te praten, haal alle langdradige anekdotes uit de kast, geef beschrijvingen van alle fijne collega’s en klanten, haal elk telefoongesprek aan… kortom blijf praten. Roddel niet, want dat lokt reactie uit (daar zijn mensen dol op). En eindig geen enkele zin met een vraagteken, ook dat lokt reactie uit. Het gaat om het voeren van een monoloog. Net zolang totdat de ander een gaap niet kan onderdrukken. Dán maak je het af met: “Dus je snapt dat ik het prima naar mijn zin heb!” 

Tip 3: Wees eerlijk

Een beproefd concept: zeg gewoon eerlijk dat je het eigenlijk niet zo naar je zin hebt, maar hé, je verdient lekker, het is dicht bij huis, je ziet op tegen solliciteren en zo slecht is het allemaal nog niet. Jij kunt prima leven zonder die twinkeling in je ogen. En door naar een ander onderwerp!

 Tip 4: Zoek een spiegel

Loop gewoon weg als het onderwerp op ‘werk’ uit dreigt te draaien. Ga naar het toilet of loop via de gangspiegel naar de keuken. Kijk jezelf aan en beloof je eigen ik dat je deze vragen volgend jaar met vuur kunt beantwoorden. In alle oprechtheid kunt zeggen: ‘Ja, ik heb het super naar mijn zin!’ En bedenk hoe je dat gaat bereiken. Er is altijd meer mogelijk dan je denkt! 

Hoe dan ook, deze tips gaan je helpen! En wil je eens met professionals praten over dat gevoel van ‘ik moet iets anders met mijn werk’? Dan hebben we nog een (voor de hand liggende) tip! 

Tip 5: Laat je coachen!

Schakel een loopbaancoach in. Iemand die je op de juiste weg kan helpen. En wacht daar niet te lang mee, want volgend jaar veranderen de regels van de Belastingdienst wat betreft het aftrekken van de kosten. Tot het eind van dit jaar kun je de kosten voor loopbaancoaching die je uit eigen zak betaald (boven de € 250,00) nog van de belasting aftrekken. Dan krijg je tussen de 30 en 50% terug, dat is afhankelijk van je inkomen. Volgend jaar is er het STAP-budget, bel ons gerust als je meer informatie wilt ontvangen! 

Hoe dan ook, wij wensen je in ieder geval fijne lange avonden met goede gesprekken toe!