Iedereen weer naar kantoor? Hoe zit het met re-integratie na corona?

Het nieuwe werken. We gaan terug naar het normale werken. Werken na de coronacrisis is anders dan daarvoor. Het zijn kreten die we bijna dagelijks lezen en horen. We zijn het er allemaal over eens dat het fijn is dat iedereen weer naar kantoor mag komen. Dat het praatje bij de koffiecorner weer mogelijk is, dat er live vergaderd en gebrainstormd kan worden. Altijd en met z’n allen thuiswerken heeft nadelen, hoe je het ook wendt of keert. Maar het heeft ook voordelen, en daar zijn medewerkers massaal achter gekomen. Waar je met je collega’s van HR druk bezig bent geweest met het online zorgen voor personeel, zul je nu ongetwijfeld bezig zijn met hun terugkeer op de fysieke werkvloer. 

En dat brengt uitdagingen met zich mee. Er zijn wellicht nieuwe collega’s online aangenomen. Zij hebben zich op afstand door hun proefperiode heen gewerkt en kennen hun collega’s van achter het beeldscherm. Ze weten dat de een katten heeft en de ander een bloemetjesbehang achter de keukentafel. Je hebt als werkgever je best gedaan om de nieuwe collega’s toch warm welkom te heten en je hebt ze zo goed mogelijk begeleid in de eerste stappen in hun nieuwe baan. En nu…nu mogen ze fysiek naar kantoor komen. Fijn natuurlijk. Maar de kans is groot dat vooral de jongere werknemers (en jong is tussen de 25 en  44) aan gaan geven dat een hybride werkvorm gewenst is. Uit onderzoeken blijkt dat zij vooral degenen zijn die het niet zien zitten om de traditionele vijf dagen in de week op kantoor te zitten. Grote kans dus dat thuiswerken ook na de coronacrisis een blijvertje wordt. 

HR-beleid herzien

Als werkgever wil je tegemoetkomen aan deze vraag, zonder de verbinding te verliezen. Het HR-beleid zal herbekeken moeten worden, want deze nieuwe manier van werken heeft invloed op heel veel gebieden (denk aan vergoedingen voor reis en onkosten, voor werkroosters, verzekeringen). Neem de traditionele werkcultuur van je bedrijf vooral onder de loep en onderzoek de mogelijkheden. Is een werkdag ook mogelijk in een mix van aan de slag op kantoor en werken op een flexplek in de buurt van de medewerker? Wanneer is een video-call afdoende en waar moeten mensen echt met elkaar over om tafel? Zijn de traditionele werktijden een vaststaand gegeven of zijn er mogelijkheden om ook daar ruimte in te bieden? En als je werknemers dan op kantoor komen, hoe regel je de veiligheid? Het einde van het kantoor is heus niet in zicht, de behoefte aan contact blijft altijd. Voor een goede re-integratie (als in iedereen opnieuw onboarden) van het nieuwe werken (of terug naar het oude normaal), is communicatie onontbeerlijk! Help je medewerkers bij deze veranderingen en zorg dat ze zich opnieuw thuis voelen. Of dat nou op kantoor, op een flexplek of daadwerkelijk thuis is. Een goede voorbereiding is het halve werk! Een goede begeleiding is het hele werk. 

Re-integratie van medewerkers met Coronaklachten

Naast die re-integratie van alle medewerkers op de werkvloer, krijg je waarschijnlijk ook te maken met medewerkers die langdurig klachten overhouden na een corona-infectie. Als werkgever heb je natuurlijk de verplichting om een goed verzuimbeleid te voeren. Rondom Long Covid is nog veel onduidelijkheid, klachten kunnen weken, maar ook maanden aanhouden. Daarnaast kunnen ook psychische klachten ontstaan. Een persoonlijke re-integratie aanpak is natuurlijk altijd gewenst, maar voor medewerkers met langdurige COVID-klachten kun je niet zonder maatwerk. Het getuigt van goed werkgeverschap als je een goede verzuimbegeleider samen met de zieke werknemer laat kijken naar de mogelijkheden die er wél zijn. En hem of haar aan de slag laat gaan om heel mensgericht en binnen alle kaders van wet- en regelgeving de werknemer te begeleiden. Verzuimbegeleiding, re-integratie 1e of 2e spoor is specialistisch werk en als er niet genoeg kennis, kunde en ervaring in huis is, kan een verzuimexpert voor de werknemer veel betekenen voor de kwaliteit van leven en werken én tegelijkertijd dure fouten aan de kant van de werkgever voorkomen.

Bekijk onze re-integratie dienstverlening.