Leuk werk? Werk eraan!

Het is tof om samen met iemand te gaan onderzoeken: wie ben je? Waar kom je vandaan? Om op zoek te gaan naar aanknopingspunten van vroeger, passies, vervlogen dromen om er zo achter te komen waar de energie zit. Veel mensen die ik spreek hebben ooit voor een vak of baan gekozen en hebben het gevoel dat dat definitief is. Op het moment dat je niet meer gelukkig bent met die baan, zijn er allerlei wegen die je kunt bewandelen. Ook binnen de functie die je hebt. 

‘Ja, maar mijn functie is toch vastomlijnd en met eisen waar ik aan moet voldoen?’ Dat is een vraag die ik regelmatig krijg. Maar is dat wel zo? Vraag eens aan twee mensen met precies dezelfde functie bij dezelfde organisatie, hoe zij die functie invullen. Dan krijg je twee verschillende verhalen. Er zit dus wel degelijk ruimte in je functie. Ruimte om het op jouw manier in te vullen en leuker of uitdagender te maken. Ik neem mezelf maar even als voorbeeld. Ik ben graag in beweging, het liefst buiten en ik fiets heel graag. Ik kan mijn coachingsgesprekken gewoon op kantoor voeren. Maar als de ander ervoor openstaat, kan ik net zo goed samen met hem of haar gaan fietsen en een gesprek voeren. Voor mijn werk maakt het niet uit. Ik voer hetzelfde gesprek in dezelfde tijd met hetzelfde resultaat. Maar ik heb het wel aangepast aan wat ik leuk vind, waar ik energie van krijg. Veranderingen hoeven dus niet altijd groot te zijn. Binnen de kaders van je functie, kun je heel veel. Het experimenteren met kleine veranderingen kan de functie al leuker en uitdagender maken. En het werkgeluk dus verhogen. Zo pak je de regie over je eigen loopbaan.

Superloyaal of bang

Ik help mensen dus bij het vinden of het creëren van hun droombaan. Iedereen komt tijdens zijn carrière op kruispunten te staan. Op een punt dat je wil of moet bewegen. Samen zorgen we ervoor dat je daar ook klaar voor bent. Zodat je bewuste keuzes kunt maken, al is het alleen maar omdat je je bewuster bent van je overtuigingen en opvattingen die voortkomen uit wie je bent en hoe je groot bent geworden. De verdieping die ik voor mezelf heb gezocht in onder andere het systemisch coachen en transactionele analyse, geeft helderheid. Herkomst is belangrijk, je bent altijd onderdeel van systemen: je gezin, je collega’s, het dorp of de stad waar je bent opgegroeid…allemaal systemen die doorklinken in jouw opvattingen en overtuigingen. Misschien ben je bang om stappen te zetten en ontwijk je liever het maken van een keuze. Misschien ben je superloyaal en vind je dat je niet mag gaan solliciteren. En zo zijn er nog heel veel voorbeelden te noemen. Als je je bewust bent van jouw overtuigingen, kun je een volgende keer al makkelijker een beslissing nemen. Die bewustwording alleen al creëert in ieder geval een moment dat je extra nadenkt als je op die kruising staat. En dat is al veel waard in het nemen van je eigen regie. Het zorgt voor helderheid en loopbaancompetentie. 

Pak de regie

Jobcrafting is dus stappen nemen om je werk anders in te richten, zodat jouw baan het beste bij je blijft passen. En dat is ook voor jouw werkgever interessant natuurlijk. Want als jij niet lekker op je plek zit, lijdt het werk eronder. En het zou er zomaar toe kunnen leiden dat je weggaat of minder productief bent. En daar zit jouw werkgever ook niet op te wachten. Sterker nog: als je jouw baan op basis van jouw eigen voorkeuren aan kunt passen, levert dat voor jouw werkgever alleen maar voordelen op. Diverse onderzoeken hebben al aangetoond dat jobcrafting tot meer bevlogenheid bij werknemers leidt. Een hoge mate van bevlogenheid leidt vervolgens weer tot betere prestaties en bedrijfsresultaten. Een win-win situatie dus. Als werkgever wil je de werknemer die de regie neemt faciliteren om zo de baan in te vullen op een manier die het beste past. Dus wat houdt jullie nog tegen? Tegen werkgevers zou ik zeggen: laat jouw medewerker de regie nemen. En tegen werknemers: begin met de eerste stap. Ga experimenteren, daag jezelf uit, kijk verder dan je neus lang is en ga aan het sleutelen!