Ondernemen: leren door te doen

Daar stond ik dan…17 jaar oud. Op naar de kunstacademie. Met de wens om autonoom kunstenaar te worden. Ik dacht dat theatervormgeving de juiste richting was voor mij, maar gaandeweg werd ik gegrepen door bewegend beeld, video. In 1998 studeerde ik als eerste af op video-installatie. En ging ik door voor een master in Engeland, aan de Sheffield Hallam University, om daar alles te leren over regie, montage en productie design. Ik zag mezelf eigenlijk altijd een beetje als een sociaal onhandige kunstenaar. Op de kunstacademie werd, zeker toen, geen aandacht aan ondernemerschap besteedt. Een groot gemis als je het mij vraagt. 

Maar goed, film had dus mijn hart veroverd. In die tijd had je de WIK-uitkering, voor mij een fantastische regeling die me enorm heeft gestimuleerd in mijn ondernemerschap. Met dat inkomen durfde ik de stap te wagen. Het heeft daarna best nog wat jaartjes geduurd voordat ik inzag dat ik wel echte ondernemersskills heb. Ondernemen is ook creatief zijn en gaandeweg vond ik mijn eigen USP’s. Gelukkig hebben mijn ouders me ook altijd gestimuleerd ervoor te gaan, om te kiezen voor dát wat me gelukkig maakt. Daar ben ik ze nog altijd dankbaar voor!

Wereldwijd

Ik maakte korte films, documentaires en muziekvideo’s en werkte als projectmanager bij verschillende instellingen. Eigenlijk ben ik dus maar gewoon begonnen met ondernemen. Ik zag dat er zoveel talent is, dat er zoveel gave films zijn die het grote doek nooit halen. Ik zette in die tijd de Solar Cinema op in Nederland, de eerste mobiele bioscoop en filmmakerij op zonne-energie. Inmiddels zijn we een internationaal netwerk, er rijden al elf cinema’s rond over de hele wereld, van Brazilië tot de westelijke Sahara. De Solarcommunity groeit gestaag, we kregen laatst nog een mail uit Ethiopië. Covid heeft wat roet in het eten gegooid, maar we zijn bezig om online al die mensen samen te brengen om kennis te delen. 

Film, maar dan anders!

In mijn woonstad Tilburg miste ik eerlijk gezegd ook goede films. Ik had natuurlijk een mobiele cinema, dus het was eigenlijk niet meer dan logisch om hierop voort te borduren. Om films buiten de gebaande paden te brengen, filmprogramma’s samen te stellen en locaties in en om te stad om te toveren tot bioscoop. We draaien voorafgaand aan de hoofdfilm vaak een korte film. En we maken de ervaring compleet door voor, tijdens of na de film in gesprek te gaan met de filmmaker of een debat te voeren dat past bij de film. Ik vind het belangrijk dat het om inhoud gaat, dat is echt de rode draad in mijn carrière. Kort gezegd: ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat de pop-up cinema een voetbalwedstrijd uitzendt.  

Talenten

Het zal voor veel creatieve ondernemers herkenbaar zijn, maar ik ben altijd met honderd dingen tegelijk bezig. Ik help graag jong talent verder op weg, dus de vraag om als freelancer directeur van filmplatform BROET in Eindhoven te worden, kon ik niet afslaan. Ik ben altijd wel in voor een uitdaging! Met BROET doen we aan talentontwikkeling, leggen we verbindingen tussen makers, het werkveld en de industrie en geven we een podium aan jonge talenten. Ik ben na mijn opleiding begonnen als filmmaker en nu sta ik er weer heel dichtbij. Deze stap klopt voor mijn gevoel gewoon goed!  

Ken de waarde van geld en relaties! 

Als ik terugkijk naar mijzelf als ondernemer, kan ik gerust zeggen dat ik het heb geleerd door te doen. Een vaste baan is niets voor mij, dat heb ik altijd geweten. Ik heb de afgelopen jaren zoveel geleerd, maar als ik een tip zou mogen geven: met denken, visie en doen kom je een heel eind. Ga voor wat bij jou past. En steek jezelf niet in de schulden! Dat moet je nooit doen. Ik spreek weleens beginnende ondernemers die vinden dat ze eerst flink in van alles moeten investeren. En dat snap ik ergens wel, maar je moet ook weten wat verantwoord is. Wees dus zuinig, met geld, maar ook op relaties. Je netwerk is veel waard, daar wil je verantwoord mee omgaan!