Op naar het nieuwe!

Na meer dan twintig jaar als uitgever bij mijn werkgever te hebben gewerkt, was het tijd voor verandering. Dat wist ik, maar verder had ik nog geen idee wat ik wilde gaan doen en hoe ik dat aan moest vliegen. Ik weet dat mijn passie bij boeken ligt, bij het uitgeven en schrijven. Maar ik wilde ook onderzoeken of ik buiten het boekenvak iets zou willen of kunnen. Of was ik veroordeeld tot het vak, omdat ik er al zo lang in zat? Ik had dus veel vragen en nog geen antwoorden.

Al meteen tijdens het eerste gesprek met Maurice klikte het. Eerlijk is eerlijk, ik had ook een andere loopbaancoach gesproken, maar Maurice wist me meteen te prikkelen met zijn vragen, zijn rake opmerkingen en zijn humor. Dus die keuze was snel gemaakt. En al vrij snel kwam de vraag op tafel: ‘Wat kan ik met mijn achtergrond, behalve uitgever zijn?’ Wat zijn de mogelijkheden? Want het was wel duidelijk dat mijn passie voor boeken nog steeds aanwezig was. Zowel aan de uitgevers- als aan de schrijverskant. Want naast mijn werk heb ik zelf ook een roman en kinderboeken geschreven. De lol die ik daarin heb, wilde ik behouden. Het werd tijdens de loopbaancoaching ook al snel duidelijk dat ik de vrijheid om mijn eigen projecten te doen belangrijk vond.

Zit er iemand op mij te wachten?

We hebben werkelijk alle opties doorgenomen. Zzp’er worden, het vertaalvak, een andere werkgever in dezelfde branche, luisterboeken inspreken, zelf een uitgeverij beginnen, loondienst in een andere branche. Ik wilde dat laatste ook graag zelf onderzoeken. Zou ik andere dingen kunnen, bijvoorbeeld in de culturele sector? Ik was er eigenlijk wel van overtuigd dat daar kansen lagen voor mij, maar ik vroeg me ook meteen af of ‘men’ op mij zat te wachten. Het was fijn om daar ook met Maurice over te sparren. Het werd me in ieder geval duidelijk dat ik een baan in loondienst wilde. En wat ook duidelijker naar voren kwam, was mijn sluimerende wens om weer te gaan studeren.

Gewoon in gesprek

Ik keek naar de haalbaarheid van alle opties. Maurice stimuleerde me om gesprekken te gaan voeren met mensen die op een andere manier met boeken bezig waren. En daar kreeg ik meteen een grote eye-opener mee. Want ik had niet in de gaten hoe breed mijn netwerk was. Maurice wees me daarop en hij zei me ook dat ik gewoon kon vragen of iemand met me in gesprek wilde. Klinkt heel logisch en vanzelfsprekend, maar ik had er echt nog niet aan gedacht zelf. En ik ging op zoek naar een opleiding. Want ik wil me blijven ontwikkelen. Het werd de master kunsteducatie, die wordt in deeltijd gegeven en ik werd aangenomen. Sinds september 2021 zit ik iedere vrijdag weer in de schoolbanken.

Lees- en taalvaardige kinderen

Het fijne aan De Heren van Werk is dat Elton aanvullend op de gesprekken met Maurice een absolute kenner van LinkedIn is, met hem heb ik samengezeten om te kijken hoe ik dit medium in kon zetten om mijn doel te bereiken. Want ik was eruit: het moest een baan worden in een andere sector, waarbij ik mijn passie voor boeken en lezen in kon zetten. En dat is gelukt! Ik ben sinds drie maanden adviseur leesbevordering, waarbij ik samen met professionals kinderen lees- en taalvaardiger maak. Heel mooi om te doen. En daarnaast maak ik ook nog tijd om zelf te schrijven, want daar word ik ook blij van! Het in de arm nemen van een loopbaancoach heeft mij enorm geholpen in mijn zoektocht. Op naar het nieuwe, zonder het oude weg te gooien!

Anke’s boeken worden uitgegeven bij Karmijn, Ambo|Anthos, Kluitman en Zwijsen. In 2022 verschijnt er ook een boek van haar bij uitgeverij De Eenhoorn.