Over onhandige knechten en kilo’s afvallen

Foto: Jan Brieffies, Tilburg [collectie Regionaal Archief Tilburg]

We kunnen bijna eindeloos vertellen over onze eerste banen. Elton plukte aardbeien tot hij een ons woog, want zijn ouders wilden niet betalen voor dat kekke André Agassi T-shirt van honderd gulden. En Maurice liep in de stromende regen rond met folders en kranten onder zijn arm (en zijn ziel erbij) voor hij de stap zette naar fabrieken met tirannieke leidinggevenden. Over elk baantje kunnen ze uitweiden: over hoe Maurice gevraagd werd de auto van de baas te wassen (‘nee’) en hoe Elton als taxichauffeur BN’ers in de auto had (maar ook dronken studenten).

En die voorbeelden zijn leuk, zeer leuk zelfs. Zie je Maurice al zwetend op maandagochtend boze studenten te woord staan? Die hun salaris niet hadden gekregen van het uitzendbureau waar hij werkte? Omdat diezelfde Maurice verkeerde vinkjes had aangeklikt? En zie je Elton al als taxichauffeur voor het rode stoplicht staan, in de tijd dat navigeren nog niet zo simpel was, met mensen die duidelijk onder invloed van wat dan ook waren. Hopend dat ze niet onwel werden? Of al banketbakkend bij de mooiste zaak in Tilburg: Banketbakker en lunchroom Van Vlerken? Hoeveel verhalen er ook te vertellen zijn; de heren leerden er vooral veel van.

Laat je niet verleiden

Alhoewel de arbeidsmarkt nu ietsje anders is dan toen Maurice zijn eerste serieuze stappen zette, heeft hij toen een les geleerd die nog steeds belangrijk is. Want ondanks goede gesprekken met zijn baas voor hij intercedent werd, bleek de praktijk iets weerbarstiger. Maurice had duidelijk benadrukt dat hij niet heel goed was met supersecuur administratief werk en volgens de baas hoefde hij dat ook niet te doen. Tja, toch wel dus. De eerste dag werd hij al ingewerkt op het salarissysteem. Na 6 weken zwaaide Maurice vele kilo’s lichter af, het spugen elke ochtend werd hem toch iets te veel. Niet zijn baan dus. De les: geloof niet alles en laat je niet meteen verleiden door het werk dat je aangereikt krijgt na je studie. Wees scherp op wat de werkgever en het werk kunnen bieden. Maar vooral: bedenk eerst wat je wilt, wat je belangrijk vindt in werk en stick to your plan! Of werk in ieder geval bewust met concessies. En wees ook niet bang om op te stappen, iets anders te gaan proberen. Of om juist iets te kiezen waarover je twijfelt. Je zit niet vast aan het werk, uiteindelijk komt er een match. En nee, je kunt niet altijd meteen directeur worden! Al weerhield dat Maurice er niet van om zich af en toe wel zo te gedragen 🙂 

Of laat je juist wél verleiden

Elton weet nog goed dat hij als onhandige knecht binnenstapte bij de meest authentieke bakker van Tilburg, Van Vlerken in de Heuvelstraat. Hup, schort aan en naar achteren, de bakkerij in. En als er klanten binnenstappen, hup naar voren, gebakjes verkopen en koffie schenken in de lunchroom. Elton leerde daar niet alleen dat hij het verkopen veel leuker vond dan achter in de bakkerij werken. Hij leerde er de basislessen van het ondernemerschap. Hospitality, service, klantgerichtheid… maar daar kreeg Elton ook het vertrouwen om als ‘menneke’ de zaak compleet alleen te draaien. De eigenaar ging een week op vakantie en gaf de sleutels aan Elton. Bakken, de winkel openen, gasten ontvangen, koffiezetten, gebakjes uitserveren, de kassa opmaken, de winkel weer sluiten. Dat gaf zelfvertrouwen en een trots gevoel. Dat gunt Elton iedereen en heeft mede bepaald hoe hij nu zijn eigen zaak runt. Door zijn ogen en oren open te houden, pikte hij cruciale informatie op. En zowel bij Van Vlerken als achter het taxi-stuur, leerde hij met allerlei soorten mensen omgaan. Maar ook hoe belangrijk het is om goed voor personeel te zorgen.

Dus…

De moraal van het verhaal? Welke baan je ook hebt, hoe leuk of afschuwelijk het ook mag zijn: er valt altijd wat van te leren. En het levert op z’n minst wat hilarische verhalen op, dat is ook wat waard!